ConcreteBouwFotografie in Noordhollands Dagblad

NoordHollands Dagblad Zaanstreek | Woensdag 23 Juli 2014 | José Pietens

’Goede camera is niet genoeg’

CBF Jeanet Carton Raymond SchindelerOostzaan✱ ,,Het mooie aan bouwfotografie is dat je op plaatsen komt waar je normaal gesproken niet kunt komen. Het ene moment sta je midden in de Coentunnel, het andere moment hang je in een kraan en zie je Europoort vanuit de lucht. Je leert echt de bouw waarderen als je weet wat er allemaal bij komt kijken en hoe hard de mensen werken.

’’Oostzaners Raymond Schindeler (29) en Jeanet Carton (55) begonnen in 2008 met ConcreteBouwFotografie. De naam verwijst naar het Engelse concrete (beton) én concrete ondersteuning voor de bouwwereld. Zij verzorgen de fotografie voor bedrijven in de woning- utiliteiten, beton-, water, grond- en wegenbouw; de opnames bestemd voor onder meer websites, brochures en boekjes. Dat varieert van het vastleggen van details tot complete bouwprojecten, vanaf de eerste paal tot en met de officiële opening. Schindeler is van de fotografie en vormgeving, Carton van de marketing en de klantenwerving. Zij werkt al langer in de bouwwereld.

,,Ik ken Raymond al sinds hij een jaar is. Ik ben goed bevriend metzijn moeder.Toen hij klaar was met de Fotovakschool ontstond onze samenwerking eigenlijk vanzelf. De foto’s van Raymond zijn ontzettend mooi. Onder meer vanwege het lijnenspel en de rust die hij in de foto’s brengt. Sommige bedrijven zeggen wel eens: ’Onze uitvoerder maakt foto’s op de projecten; die heeft een goede camera’. Maar alleen een goede camera is niet genoeg. Je moet echt oog hebben voor de details en de hoek waarin je de foto’s maakt; dat heeft niet iedereen.’’

Schindeler houdt van strakke vormgeving. Ter plaatse of als het echt niet anders kan met Photoshop haalt hij zo veel mogelijk storende elementen weg. ,,Rondslingerend gereedschap, stickertjes op ramen, dat soort dingen. Maar je kunt niet alles weghalen. Rood-wit afzetlint bijvoorbeeld, wordt op een bouwplaats vaak gebruikt voor de veiligheid. Haal je dat weg, dan lijkt het of de opdrachtgeverzich niet aan de voorschriften houdt. Foto’s met onveilige situaties, dat wil je niet. ’’Omdat het duo op bouwplaatsen werkt, hebben zij een VCA-certificaat. Schindeler: ,,Kennis van veiligheidsvoorschriften is verplicht als je op bouwplaatsen of langs het spoor werkt. Heb je geen VCA, dan kom je het terrein niet eens op. Ik werk veel voor bedrijven in de petrochemische industrie in Europoort. Voordat ik daar kan fotograferen, moet ik vaak eerst een veiligheidstest maken. Die veiligheidskennis komt ook van pas als je het werkproces vastlegt. Je moet weten bij welk werk veiligheidsbrillen of andere veiligheidsmaatregelen nodig zijn, want dat moet ook allemaal op de foto staan.

’’Door de crisis is een aantal klanten ’helaas omgevallen’. ,,En het is moeilijker geworden om bij potentiële klanten binnen te komen. De klanten die we hebben,kennen het belang van goede foto’s. Daar zitten best klinkende namen tussen, zoals Ballast Nedam, Geka B.V. en Gebr.Van ’t Hek. Nu zijn we druk met opnames voor de provincie Noord-Holland. We leggen een beeldbank aan van de toekomstige gebruikers van de Westfrisiaweg. Omdat die weg er nog niet ligt, moeten we creatief zijn en goed nadenken over de manier waarop we alles in beeld brengen. We moeten veel in scène zetten en mensen, voertuigen en locaties regelen. Ja, een foto maken is veel meer dan alleen het knopje indrukken.’’

ConcreteBouwFotografie